15 Fevral 2013 - №6

Beşyaşlıların məktəb təliminə hazırlanması işinin vəziyyəti və yaxşılaşdırılması istiqamətləri üzrə tədqiqatlar müzakirə olundu

Fevralın 9-da Təhsil Nazirliyində "Beşyaşlıların məktəb təliminə hazırlanması üzrə işin vəziyyəti və yaxşılaşdırılması istiqamətləri" mövzusunda Təhsil Problemləri İnstitutunun əməkdaşları tərəfindən aparılan tədqiqatların müzakirəsinə həsr olunmuş tədbir keçirildi. Tədbirdə təhsil naziri Misir Mərdanov, Təhsil Nazirliyinin, Təhsil Problemləri İnstitutunun nümayəndələri, paytaxtın ümumi təhsil müəssisələrinin direktorları və digər şəxslər iştirak edirdilər.

Tədbirdə məruzə ilə çıxış edən Təhsil Problemləri İnstitutunun Məktəbəqədər təhsilin kurikulumu şöbəsinin müdiri Laləzar Cəfərova mövzu üzrə aparılmış araşdırmaların nəticələrini nəzərə çatdırdı. L.Cəfərova beşyaşlıların təhsilə hazırlanmasının təmin olunması üçün məktəblərin müvafiq ləvazimatlar, əyani vəsait və didaktik materiallarla təchiz olunma vəziyyəti barədə məlumat verdi. Qısamüddətli təlim qruplarında beşyaşlıların məktəbə hazırlanması məsələsinə toxunan L.Cəfərova məktəbəqədər təhsil müəssisələri ilə məktəb arasında varisliyin gözlənilmə səviyyəsindən söz açdı. Şöbə müdiri aparılan tədqiqatların nəticələrini, problemlə  əlaqədar respublikanın 21 şəhər və rayonunda (243 müəssisədə) vəziyyətin  öyrənildiyini, paytaxt, şəhər və kənd rayonları üzrə müvafiq statistik məlumatları və  bunlarla əlaqədar bir sıra təkliflərini nəzərə çatdırdı.

Təhsil naziri Misir Mərdanov tədbirdə çıxış edərək respublikamızda məktəbəqədər təhsilin real vəziyyəti, əsas problemlər və bu sahə ilə bağlı həlli vacib olan məsələlər haqqında danışdı. Nazir məktəbəqədər təhsil müəssisələrində, eləcə də ailələrdə uşaqlarla aparılan təlim-tərbiyə işlərinin mühüm əhəmiyyət kəsb etdiyini vurğuladı. Məhz məktəbəqədər yaş dövrünün uşağın psixi inkişafı və şəxsiyyətinin formalaşmasında əhəmiyyətli rol oynadığına diqqət çəkən Misir Mərdanov bu səbəbdən də dünyanın əksər ölkələrində məktəbəqədər təhsil müəssisələrinin inkişafına xüsusi diqqət yetirildiyini söylədi. Təhsil naziri məktəbəqədər təhsillə bağlı bir sıra qabaqcıl ölkələrin təcrübəsindən söz açdı və bu təcrübədən yararlanmağın zəruriliyini bildirdi. Beşyaşlıların məktəb təliminə hazırlığının yüksəlməsi üçün məktəbəqədər müəssisələrdə  məktəbəhazırlıq qruplarının sayının artırılmasını məqsədəuyğun hesab edən təhsil naziri Misir Mərdanov məktəblərdə təşkil edilən qısamüddətli qruplarda uşaqların psixoloji, fiziki və kommunikativ inkişafına xüsusi diqqət yetirilməsinin vacibliyini bildirdi.

Sonra mövzu ilə bağlı bir sıra çıxışlar dinlənildi, müvafiq təkliflər irəli sürüldü.

Niyazi RƏHİMOV

Səhifənin başına qalx "Təhsil nazirliyində" bölməsinə get Nömrənin müdəricatına dön Səhifənin başına qalx

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL