5 Dekabr 2015 - №45

“Arzum xarici ölkələrin birində təhsilimi davam etdirməkdir”

700 bal toplayan tələbə Firuz Abduyev ilə söhbət

Firuz Abduyev 1998-ci ildə  Bakı şəhərində anadan olub. 2015-ci ildə  Türkiyə Diyanət Vəqfi Bakı Türk liseyini bitirib. Hazırda Qafqaz  Universitetinin kompüter mühəndisliyi fakültəsinin  tələbəsidir.

- Firuz, orta məktəb illərində  dərslərini hazırlayarkən  evdə  sənə kömək edən olurdumu?

- Bəli. Valideynlərimin mənə böyük dəstəyi olub. Atam fizika müəllimidir.  IX-X siniflərdə o,  mənimlə çox ciddi məşğul olub.  Amma  XI sinifdə məktəbdə kompleks şəkildə  hazırlaşdığıma görə atam mənimlə o qədər də məşğul ola bilmirdi.  Əslində buna  ehtiyac da yox idi. İmtahanlar yaxınlaşanda  isə  yenidən birlikdə məşğul olurduq. Çox səylə hazırlaşdığım üçün zəhmətim hədər getmədi.

- İxtisas seçərkən  çətinlik çəkmədin ki?

- Əsla yox. Düzdür,  XI sinfə  qədər bir neçə dəfə öz seçimimi dəyişmişəm. XI sinifdə isə qəti qərar verdim ki, bu ixtisası seçim. Kompüter mühəndisliyi ixtisası  mənim ən çox sevdiyim və həvəsim olan sahədir. Müasir kompüter texnologiyalarına yaxşı yiyələnmək o deməkdir ki, sən dünyanın hər bir nöqtəsində işlə təmin oluna bilərsən. Təki gözəl mütəxəssis olasan.

- Yaxşı mütəxəssis olmaq üçün savad vacibdir, bacarıq, yoxsa fitri istedad?

- Hər üçü  vacibdir və onlar bir-biri ilə  zəncirvari şəkildə bağlıdır. Bunlara nail olmaq üçünsə çoxlu oxumaq,  dərin elmi biliklərə yiyələnmək vacibdir. Bu sahədə fitri istedada malik olmaq isə gələcəkdə ixtiraçı  alimlik dərəcəsi almağa zəmin yarada bilər. Çünki bu sahədə  fitri istedadı elmi  nailiyyət kimi qəbul etmək olar.

- Ümumiyyətlə,  texniki sahəyə marağın nə vaxtdan yaranıb?

- Uşaq vaxtından fizika fənninə  böyük maraq göstərmişəm. Riyaziyyat bütün elmlərin açarı olduğu kimi, fizika elmi də mühəndisliyin açarıdır. Bütün fənləri yaxşı oxumağımla yanaşı fizika fənni üzrə  keçirilən bilik yarışmaşında iştirak etmişəm  və  həmişə də  uğur qazanmışam. XI sinifdən isə  ancaq I qrup üzrə hazırlaşıb, nəticədə 700 bal toplamağa müvəffəq olmuşam.

- Sənin  üçün həftənin hansı günləri  önəmlidir?

- (Bir az gülümsünərək).  İstirahət günlərini həmişə səbirsizliklə gözləyirəm. Dostlarım da mənim kimi düşünürlər. Çünki  həftənin qalan günləri  həddindən artıq gərgin olur.

- Deyirlər ki, dost çətin gündə sınanır. Çətin və kədərli  günlərin olubmu?

- Adını söyləmək istəmədiyim bir sinif yoldaşımın yüksək bal toplaya bilmədiyinə görə  çox  heyfsiləndim. Çünki o da mənim kimi çox ciddi hazırlaşırdı, amma... O ki  qaldı  çətin günə,  onu hələ şükürlər olsun yaşamamışam.  Məncə insan ən çətin problemini belə özü həll etməyə çalışmalıdır. Başqasına yük olmağı qətiyyən xoşlamıram.

- Uğur sözünü tez-tez  işlədirik, uğur  sənin  üçün  nədir?

- Uğura gedən yolda məqsəd aydın olmalıdır. Onda onu həyata keçirmək də asan olar. Çalışqan olmaq lazımdır ki, uğur qazanasan. İnsan  özünə güvənməlidir. O,  yalnız özünü gördüyü sahədə uğur qazana  bilər. Yüksək nəticə toplayıb Qafqaz Universitetinə qəbul olmuşamsa, bu mənim uğurumdur.

- Sinif yoldaşlarından  ali məktəblərə  qəbul olanlar varmı?

- Bəli, demək olar ki, hamısı müxtəlif ali məktəblərə qəbul olunublar. Mənimlə bir sinifdə təhsil alan Nərmin Əliyeva və Teymur İsmixanov 700 bal toplayaraq “ADA” Universitetinə  qəbul  olunublar.

- İdmanla məşğul olursanmı?

- Xeyr, olmuram. Düzü, buna heç vaxt da ayıra bilmirəm. Yəqin ki, gələcəkdə məşğul olacağam, çünki idman sağlamlığın rəhnidir.

- Hobbin nədir?

- Boş  vaxtım olanda  bədii ədəbiyyat  oxuyuram. Musiqi dinləməyi  də çox xoşlayıram. Klassik musiqiləri, muğamları  çox sevirəm.

- Elə dərs olubmu ki, onu sadəcə yola vermisən?

- Əlbəttə  olub. Belə hallar daha çox məktəb illərində olurdu. İndi də universitetdə hərdən verilən tapşırığı eləmədiyim vaxtlar olur. Bu,  müəyyən  mənada əhvali-ruhiyyə ilə  bağlıdır. İnsanın əhvalı yaxşı  olmayanda, ümumiyyətlə, süstləşir, əlini ağdan- qaraya  vurmaq istəmir.

- Tələbə dərnəklərinin üzvüsənmi?

- Qafqaz fizika klubunun üzvüyəm. İclaslara və seminarlara gedirəm. Bu,  olduqca vacibdir. Ümumiyyətlə, kollektiv  arasında olmaq insanı düzgün formalaşmağa yönəldir.

- Qrupunuzda  xarici tələbə varmı, onlarla  ünsiyyət qura bilirsənmi?

- Xeyr, yoxdur. Amma  ingilis dili  kursuna gedirəm. Çalışıram ki, ingilis dilini mükəmməl  öyrənim.

- Universitetinizin mədəni həyatı  özünəməxsusluğu ilə seçilir, müxtəlif sahələr üzrə yeni istedadların yetişməsi üçün işgüzar şərait yaradılıb.

- Bizim  universitetdə  tələbələrin hərtərəfli yetişməsinə  xüsusi  diqqət yetirilir.  İncəsənətin  müxtəlif sahələri üzrə  istedadların yetişməsi üçün münbit  şərait yaradılıb.  Müasir dövrümüzdə mənəvi-əxlaqi normaların bütün səviyyələrdə qorunması burada təmin olunur.  Tələbələr tərəfindən əyləncə və bayram proqramları, xatirə və yaradıcılıq gecələri təşkil olunur, yüksək bacarıq və qabiliyyət nümayiş etdirilir. Arabir mən də belə tədbirlərdə iştirak edirəm.

- Təhsilini  xarici  ölkədə davam etdirmək istərdinmi?

- Bu, tək mənim yox, hər bir tələbənin arzusudur.  Hər kəs kimi mənim də arzum  xarici ölkələrin   birində  təhsilimi davam etdirməkdir.

- Prezident təqaüdçüsü  Firuz üçün karyeranın zirvəsi haradadır?

- Hər kəs çalışdığı sahənin mahir bilicisi olmalıdır. Belə olarsa işinə də yüksək qiymət verilər və karyeran  da pillə-pillə öz  yerini dəyişər.  İnsanlıqdan yüksək vəzifə ola bilməz. Mən həmişə o zirvəni fəth etməyə çalışacağam.

Sifai SƏFƏROVA,
“Azərbaycan müəllimi”

Səhifənin başına qalx "Müsahibələr" bölməsinə get Nömrənin müdəricatına dön Səhifənin başına qalx

700 BAL TOPLAYANLAR