21 Noyabr 2015 - №43

“Mənim zəif oxumağa haqqım yoxdur”

700 bal toplayan tələbə Kamran Abdulrəhimovla söhbət

Kamran Abdulrəhimov 1997-ci ildə Kürdəmir rayonunda anadan olub. 2015-ci ildə  Türkiyə Diyanət Vəqfi Bakı Türk  liseyini bitirib. Çoxlu sayda sertifikatlara  və tərifnamələrə layiq görülüb.  Hazırda  Bakı Dövlət Universitetinin hüquqşünaslıq fakültəsində təhsil alır. Onunla BDU-da həmsöhbət oldum.  Səmimi və mehriban bir gəncdir. Verdiyim sualları cavablandıranda yüksək əxlaqi keyfiyyətlər  nümayiş etdirirdi.  Ən böyük uğurum Tələbə Qəbulu üzrə Dövlət Komissiyasının ali məktəbələrə keçirdiyi  qəbul imtahanlarında 700 bal  toplamağım oldu,- söylədi və  gülə-gülə sözünə davam etdi. - Həmin  gün mənim  həyatımda ən unudulmaz bir gün oldu.  Özümü dünyanın ən xoşbəxt gənci sayırdım. Çünki illərlə çəkdiyim əziyyət hədər  getmədi, müəllimlərimin, valideynlərimin arzusu həyata keçmişdi. Doğrusu, onda keçirdiyim   hissləri sözlə ifadə edə bilmirəm.

- Adətən uşaqlıq və yeniyetməlik dövründə  oğlanlar polis , prokuror olmaq arzusu ilə yaşayırlar. Sən necə, belə hisslər  yaşamısanmı?

- Yuxarı siniflərdə oxuyanda hər birimizi belə bir sual düşündürür:  hansı peşənin ardınca getməli?  Bu,  çox məsuliyyətli bir seçimdir. İnsan  elə sənət, elə peşə seçməlidir ki, həm özünün bu peşəyə sevgisi, məhəbbəti olsun, həm də həmin sənət və peşə ilə xalqına, cəmiyyətə xeyir verə bilsin.   Hər kəs bacardığı işdən yapışmalı, gücü çata biləcək ixtisası  seçməlidir.  Arzuya çatmaq üçün də  əziyyət çəkmək,   ağır  zəhmətə qatlaşmaq,  yaxşı oxumaq  lazımdır. Doğru deyirsiniz  mənim də uşaqlıq arzum idi  hüquqşünas olmaq.

Bu peşəyə məni ən çox həvəsləndirən “Mehman” filmi oldu.  Qarşıma hüquqşünas olmaq  məqsədi  qoydum.  İnsanların hüquqlarını  qorumağa, cinayətkarları  isə cəzalandırmağa daha çox önəm verməyi qərarlaşdırdım. İnsan öz sənətinin mahir bilicisi olmaqla yanaşı onu sevdirməyi də bacarmalıdır. Hüquqşünaslıq  peşəsi həm  məsuliyyətli, həm də şərəflidir. Özümə söz verdim ki, əgər bu peşəyə yiyələnsəm, saf əməllərimlə etimadı doğruldacağam. İxtisasım üzrə çalışdığım sahələrdə həmişə ədalət prinsipinə  yiyələnəcəyəm,  vətəndaşların hörmət və ehtiramını, sevgisini qazanacağam.  Aldığım tərbiyə kifayət edir  deyəm ki, saflıq, təmizlik devizimdir.

- 700 bal topladığını biləndə  sevincini  öncə  kimlərlə bölüşdün?

-  Valideynlərimlə.  Nəticələr  elan

olunduqdan  sonra  valideynlərimə  saysız-hesabsız təbriklər gəldi. Bu sevinci  onlara  yaşatdığım üçün fərəh  hissi keçirirdim.

- BDU-nun tələbəsi özünü xoşbəxt  sayırmı?

- Açığını deyim ki, BDU-nun tələbəsi olmaq ən ümdə arzum idi.  Buna görə də özümü ikiqat xoşbəxt sayıram. Artıq tələbəlik həyatına  uyğunlaşmışam. “Debat “ klubunun  üzvüyəm.  Klubda  müxtəlif mövzular ətrafında  müzakirələr aparırıq. Çalışıram burada da  birincilər sırasında olum. Hələ ki, ümidləri doğrulduram. Qəbul zamanı qazandığım yüksək bal məsuliyyətimi  birə-beş artırıb. Mənim  zəif oxumağa haqqım yoxdur.

- Bu gün ali məktəb auditoriyalarında professorların mühazirələrini  dinlədiyin zaman  orta məktəb müəllimlərini xatırlayırsanmı?

- Orta məktəb müəllimlərini unutmaq olarmı?!  Onlar savadlı, tələbkar müəllimlər idilər.  Ali məktəb müəllimləri isə  daha dərin  elmi  biliklər aşılayırlar. Demək olar ki, hamısı alimlik dərəcəsi olan pedaqoqlardır. Onların da mühazirələrini diqqətlə dinləyir, seminarlarda  fəallıq nümayiş etdirirəm.

- Artıq  semestr  imtahanlarına çox az vaxt qalır...

- Şübhəsiz,  ali məktəb proqramı çox mürəkkəbdir. Mühazirələrdə çox diqqətli oluram ki, sabah veriləcək sualların  qarşısında aciz qalmayım.

- Prezident təqaüdünə layiq görüldün, bu, çox  böyük  bir etimaddır.

-   Bunu dərindən dərk edirəm və bu etimadı hökmən doğruldacağam. Möhtərəm cənab Prezident İlham Əliyevə   biz tələbələrə dəstək olduğuna görə təşəkkürümü bildirirəm.

- İxtisasın üzrə  karyera qurmaq  üçün nə etməlisən?

- Arzularım çoxdur. İlk olaraq  hüquqşünaslıq ixtisasına  yiyələnməyi, təhsilimi davam etdirməyi, daha sonra isə karyeramı qurmağı düşünürəm. Ümumiyyətlə, hüquq elmi, ələlxüsus kriminalistika sahəsi olduqca maraqlıdır. Bu elmə dərindən yiyələnməyə çalışacağam.

- Təhsilini Dövlət Proqramı ilə xaricdə davam etdirmək istərdinmi?

- Bu,  təkcə mənim deyil, bütün tələbələrin arzusudur. Magistratura pilləsini Dövlət Proqramına uyğun olaraq xarici ölkələrin birində davam etdirə bilsəm çox sevinərəm.

- Gələcəkdə  seçdiyin sahədə  uğurlar qazanacağına  əminsənmi?

- Hər hansı bir uğurun arxasında zəhmət, gərgin əmək  durur. Arzular yalnız onda reallaşır ki, insan ona nail olmaq üçün səylə çalışır, əziyyət çəkir.

- Dostluqda sadiqsənmi?

- Dostluqda sadiqlik son dərəcə vacibdir. Gərək sədaqət  nümayiş etdirəsən ki, dost qazana  biləsən. Hər hansı bir  kiçik səhv  dostluğun pozulmasına  səbəb ola bilər. Dostlarımla  münasibətdə  səhvə yol verməməyə çalışıram.

- Ürəyinin odunu, gözlərinin nurunu  müstəqil Azərbaycanın işıqlı gələcəyi  üçün layiqli  nəsil yetişdirməyə sərf edən  müəllimlərinə nə arzulardın?

- Müəllim şagirdlərinin yaxın dostu, sirdaşıdır. Yetirmələrinin gələcəyi üçün narahat olan, onları həyatda  daim düzgün addım atmağa   istiqamətləndirən   ilahi bir varlıqdır.  Müəllim təkcə özünün deyil, həm də hər bir şagirdinin taleyini yaşayır-sevinci, kədəri, problemləri ilə birgə. Müəllim yalnız sinifdə olduğu 45 dəqiqəni yox, bütün ömrünü şagirdləri ilə paylaşır. Müəllim söylədiyiniz kimi, gözünün nurunu, qəlbinin odunu  şagirdlərinə verir. Onlara uzun ömür, cansağlığı arzulayıram. Şam kimi əriyən ömürlərinin nuru daim parlaq olsun. Əbədi abidədir ürəyimdə müəllimə məhəbbət.

Sifai SƏFƏROVA,
“Azərbaycan müəllimi”

Səhifənin başına qalx "Müsahibələr" bölməsinə get Nömrənin müdəricatına dön Səhifənin başına qalx

700 BAL TOPLAYANLAR