İki elmi qurum arasında əməkdaşlıq genişlənəcək

Aprelin 2-də AMEA Rəyasət Heyətində Monteneqro Elmlər və İncəsənət Akademiyasının (MEİA) prezidenti, professor Draqan Vukçeviçlə görüş keçirilib. Görüşün məqsədi AMEA-nın əsas fəaliyyət istiqamətləri ilə yaxından tanışlıq və əməkdaşlığa dair memorandumun imzalanmasıdır.

Görüşdə Monteneqronun ölkəmizdəki fəxri konsulu Vüqar Əliyev, AMEA-nın vitse-prezidenti, akademik İsa HəbibbəyliŞərqşünaslıq İnstitutunun elmi işlər üzrə direktor müavini, akademik Şahin MustafayevMemarlıq və İncəsənət İnstitutunun direktoru, AMEA-nın müxbir üzvü Ərtegin Salamzadə iştirak ediblər.

Öncə AMEA prezidenti, akademik Akif Əlizadə  qonağa rəhbərlik etdiyi elm ocağının yaranma tarixi və Azərbaycan elminin inkişafında rolu haqqında məlumat verib. Bildirib ki, AMEA fəaliyyət göstərdiyi illərdə ölkə elminin beynəlxalq aləmə inteqrasiyasında mühüm rol oynayıb, böyük bir elmi məktəb yaradıb, tarixi nailiyyətlərə imza atıb.

Akademik Akif Əlizadə AMEA-nın inkişafında ümummilli lider Heydər Əliyevin xidmətlərindən də danışıb. Ulu öndərin hakimiyyətə gəlişi ilə bütün sferalarda olduğu kimi elm sahəsində də ciddi dəyişikliklərin baş verdiyini, cəmiyyətdə alimlərin nüfuzunun artırılması istiqamətində mühüm qərarların qəbul edildiyini vurğulayıb.

Bu gün ölkədə elmi fəaliyyətin kommersiyalaşdırılması, innovativ fəaliyyətin inkişafı və yeni texnologiyaların yaradılması istiqamətində AMEA-nın Yüksək Texnologiyalar Parkının (YT Park) müstəsna xidmətləri olduğunu deyən alim YT Parkda innovativ, rəqabətqabiliyyətli məhsulların istehsal edildiyini, innovativ layihələrin həyata keçirildiyini nəzərə çatdırıb.

AMEA-nın prezidenti Monteneqro Elmlər və İncəsənət Akademiyası ilə  kadr və təcrübə mübadiləsinin aparılmasının, birgə layihələrin həyata keçirilməsinin zəruri olduğunu vurğulayıb.

Sonra çıxış edən professor Draqan Vukçeviç Azərbaycana ilk dəfə səfər etdiyini bildirərək, bu görüşün hər iki qurumun gələcək inkişafına müsbət təsir edəcəyinə əminliyini ifadə edib. O, Monteneqroda 4 universitetin fəaliyyət göstərdiyini, bu ali məktəblərdən birində Azərbaycan elmi, tarixi və mədəniyyətinə dair dərslərin təşkilinin məqsədəuyğun olduğunu deyib. Bu istiqamətdə Azərbaycandan olan nümayəndə heyətinə lazımi köməkliyi göstərməyə hazır olduğunu vurğulayıb.

Qonaq rəhbərlik etdiyi təşkilatın dünyanın müxtəlif dövlət qurumları və təhsil müəssisələri ilə müqavilələr əsasında əməkdaşlıq etdiyini, bir çox akademiyalarla memorandumların imzalandığını deyib.

MEİA-nın yaranma tarixi haqqında məlumat verən professor qurumun 1971-ci ildən fəaliyyət göstərdiyini, burada 4 elmi bölmə üzrə 45 həqiqi və müxbir üzvün çalışdığını söyləyib.

Azərbaycan ilə təmsil etdiyi ölkə arasında tarixi dostluq münasibətlərindən söz açan Draqan Vukçeviç bu sənədin təkcə iki ölkənin elmi qurumları arasında deyil, həm də dövlətlər arasında münasibətlərin təşkili və möhkəmlənməsinə töhfə verəcəyinə inamını ifadə edib.

Görüşdə, həmçinin etnoqrafiya, sosioloji geologiya, fiziki və geoloji antropologiya, humanitar və digər prioritet sahələr üzrə müzakirələr aparılıb, müvafiq sahələrdə əməkdaşlığa dair ortaq qərarlar qəbul edilib.

Daha sonra iki ölkənin akademiyaları arasında anlaşma memorandumu imzalanıb. Sənədi akademik Akif Əlizadə və professor Draqan Vukçeviç imzalayıblar.