4 dekabr 2024

Bütün xəbərlər
test
4 dekabr, 09:12
16

Harvard Universitetinin alimləri qida rasionunda bitki və heyvan zülallarının balanslı nisbətinin ürək-damar və işemik ürək xəstəlikləri riskini azaltdığını müəyyən ediblər. Məsələn, qırmızı əti fındıqla əvəz etmək də ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır.

“Azərbaycan müəllimi” xəbər verir ki, Harvard Universitetindən olan alimlər ABŞ-də qidalanma vərdişlərinin ürək-damar xəstəlikləri (ÜDX) riskinə təsirini araşdıran bir tədqiqat aparıblar. Araşdırmanın nəticələri “American Journal of Clinical Nutrition” (AJCN) elmi jurnalında dərc edilib.

Tədqiqat zamanı komanda heyəti 30 il ərzində təxminən 203 min kişi və qadının qidalanma, həyat tərzi və ürək-damar sisteminin vəziyyətinə dair məlumatlardan istifadə edib. Tədqiqat çərçivəsində mütəxəssislər hər iştirakçının gündəlik zülal istehlakını və heyvan və bitki mənşəli qidalardan alınan zülalların payını hesablayıblar.

Araşdırma müddətində 16 min ürək-damar, o cümlədən 10 mindən çox işemik ürək xəstəliyi və 6 minə yaxın insult hadisəsi qeydə alınıb.

Məlumatların təhlili göstərib ki, bitki və heyvan zülallarının demək olar ki, bərabər nisbətdə olduğu qida rasionu ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bitki və heyvan zülallarını 1:1,3 nisbətində qəbul edən insanlar 1:4,2 nisbətində zülal qəbul edənlərlə müqayisədə ürək-damar xəstəlikləri riskini 19 faiz azaldıb və işemik ürək xəstəliyinə tutulma halları 27 faiz daha az olub.

Bundan əlavə, qırmızı və emal edilmiş ətlərin gündəlik rasionda fındıqla əvəz edilməsi, insult riskini daha da azaldıb, arterial təzyiqi normallaşdırıb və iltihab biomarkerlərini azaldıb.

Həmçinin araşdırma nəticəsində aşkar edilib ki, mütəmadi olaraq istehlak edilən mal əti ürək üçün təhlükə yaratmır.

Xəbər lenti

4 dekabr, 20:47
16

Alimlər enerji reaksiyası fenomeni üçün izahat tapıblar

4 dekabr, 20:00
11

İdarəetmə Sistemləri İnstitutunun Elmi şurasının cari il üzrə hesabat iclasları başa çatıb

4 dekabr, 19:08
60

Gəncə Tibb Kollecinin direktoru vəzifəsindən azad edilib

4 dekabr, 18:02
97

Komanda işi, liderlik bacarıqlarımızı daha da inkişaf etdirmişik - COP29 könüllülərinin təəssüratları

4 dekabr, 17:23
22

AzMİU tələbəsi beynəlxalq çempionatın qalibi oldu

4 dekabr, 17:20
13

Azərbaycan Universitetində əcnəbi vətəndaşlar üçün hazırlıq kursu başlayıb

4 dekabr, 17:20
19

2025-ci ilin 7 kritik təhsil trendi

4 dekabr, 17:16
15

ADPU-da “İnklüziv təhsil üçün daimi peşəkar inkişaf” mövzusunda interaktiv seminar keçirilib

4 dekabr, 17:10
12

"Məktəblilərin Yaşıl dünyası” divar-rəsm müsabiqəsi

4 dekabr, 16:50
10

BMU-da tələbələr üçün mühasibatlıq mövzusunda təlim təşkil olunub

4 dekabr, 16:48
11

ADU-da məlumat sessiyası keçirilib

4 dekabr, 16:46
16

BMU-da Elmi Şuranın iclası keçirilib

4 dekabr, 16:39
35

Təbiət elmləri üzrə şagirdlərimizin nəticələri aşağı olub

4 dekabr, 16:31
25

Şagirdlərimizin riyaziyyat nəticələri bəzi Avropa ölkələrindən yüksək olub

4 dekabr, 16:19
65

Ali məktəblərə imtahansız qəbul olan subbakalavrların sayı artır – ARAŞDIRMA

4 dekabr, 15:55
35

TIMSS 2023 beynəlxalq qiymətləndirmə tədqiqatının nəticələri açıqlanıb

4 dekabr, 15:34
21

Paytaxt məktəbində şagirdin digər şagirdə xəsarət yetirməsinə aydınlıq gətirilib

4 dekabr, 14:52
11

"Scopus AI" ilə bağlı ilk infosessiya keçirilib

4 dekabr, 14:49
8

“Artikulyasiya akademiyası: şagirdlərin ictimai natiqlik proqramı” layihəsinə start verilib

4 dekabr, 14:41
12

DP məzunları BMT-nin "Confrence of Youth-COY19" tədbirində iştirak ediblər

Şərhlər (0)

Qəzetimizə abunəlik

"Azərbaycan müəllimi" qəzetindən ən son xəbərləri və xüsusi təklifləri əldə etmək üçün abunə olun

2024 © "Azərbaycan müəllimi" qəzeti. Bütün müəllif hüquqları qorunur. Məlumatdan istifadə zamanı istinad mütləqdir. Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink qoyulmalıdır.