Bütün xəbərlər
4 dekabr, 09:12

Harvard Universitetinin alimləri qida rasionunda bitki və heyvan zülallarının balanslı nisbətinin ürək-damar və işemik ürək xəstəlikləri riskini azaltdığını müəyyən ediblər. Məsələn, qırmızı əti fındıqla əvəz etmək də ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır.

“Azərbaycan müəllimi” xəbər verir ki, Harvard Universitetindən olan alimlər ABŞ-də qidalanma vərdişlərinin ürək-damar xəstəlikləri (ÜDX) riskinə təsirini araşdıran bir tədqiqat aparıblar. Araşdırmanın nəticələri “American Journal of Clinical Nutrition” (AJCN) elmi jurnalında dərc edilib.

Tədqiqat zamanı komanda heyəti 30 il ərzində təxminən 203 min kişi və qadının qidalanma, həyat tərzi və ürək-damar sisteminin vəziyyətinə dair məlumatlardan istifadə edib. Tədqiqat çərçivəsində mütəxəssislər hər iştirakçının gündəlik zülal istehlakını və heyvan və bitki mənşəli qidalardan alınan zülalların payını hesablayıblar.

Araşdırma müddətində 16 min ürək-damar, o cümlədən 10 mindən çox işemik ürək xəstəliyi və 6 minə yaxın insult hadisəsi qeydə alınıb.

Məlumatların təhlili göstərib ki, bitki və heyvan zülallarının demək olar ki, bərabər nisbətdə olduğu qida rasionu ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bitki və heyvan zülallarını 1:1,3 nisbətində qəbul edən insanlar 1:4,2 nisbətində zülal qəbul edənlərlə müqayisədə ürək-damar xəstəlikləri riskini 19 faiz azaldıb və işemik ürək xəstəliyinə tutulma halları 27 faiz daha az olub.

Bundan əlavə, qırmızı və emal edilmiş ətlərin gündəlik rasionda fındıqla əvəz edilməsi, insult riskini daha da azaldıb, arterial təzyiqi normallaşdırıb və iltihab biomarkerlərini azaldıb.

Həmçinin araşdırma nəticəsində aşkar edilib ki, mütəmadi olaraq istehlak edilən mal əti ürək üçün təhlükə yaratmır.

Xəbər lenti

5 fevral, 18:31

Məktəbdənkənar təhsil müəssisələrinə elektron qeydiyyat başa çatıb

5 fevral, 18:00

Davos 2025: Texnologiya əsrində ali təhsilin transformasiyası 

5 fevral, 17:30

Yeni qeyri-adi tipli kvant hissəcikləri kəşf edilib

5 fevral, 17:10

Gənc müəllim: Dərsdə ən zəif şagirdin belə fəal olmasına çalışıram

5 fevral, 17:03

Şəki-Zaqatalada 2 məktəbin binası yenilənəcək

5 fevral, 16:58

Təhsilin “McDonaldlaşdırılması”: səmərəlilik, yoxsa dəyərlərin itkisi? 

5 fevral, 16:52

Texniki və yumşaq bacarıqlar ilk dəfə keys metodu ilə qiymətləndirilib

5 fevral, 16:37

Təhsil real həyatla əlaqələndirilməlidir - Laura Hinz nümunəsi 

5 fevral, 16:04

Akademik uğurların artması üçün nələrə diqqət yetirilməlidir?    

5 fevral, 15:53

Elm və təhsil naziri Emin Əmrullayev sabah brifinq keçirəcək

5 fevral, 15:43

Özəl bağçalar davranış pozuntuları olan uşaqları uzaqlaşdırmağı çıxış yolu sayırlar - Mütəxəssis

5 fevral, 15:30

NASA: Yeni yanacaq texnologiyası ilə Marsa cəmi 45 günə gedilə bilər

5 fevral, 15:19

Şuşada STEAM Mərkəz fəaliyyətə başlayıb

5 fevral, 15:11

Ayın iki nəhəng kanyonu 10 dəqiqədən az bir vaxtda formalaşıb

5 fevral, 14:52

Mil-Muğan regionunda 2 yeni məktəb binası istifadəyə veriləcək

5 fevral, 14:31

Mingəçevirdə dərs zamanı halı pisləşən məktəbli vəfat edib

5 fevral, 14:21

Şagirdlərin peşə bacarıqlarının inkişafında yaradıcı düşüncənin rolu

5 fevral, 14:06

“Fevral məruzələri 2025: Aviakosmik məsələlərin həllində gənclərin yaradıcı potensialı” adlı konfrans başlayıb

5 fevral, 14:02

Keçmiş və müasirlik bir arada - Hənifə kənd məktəbində bir gün

5 fevral, 13:56

İdmanda gender ayrı-seçkiliyi yoxdur - Altıqat Azərbaycan çempionu 

Şərhlər (0)

Digər xəbərlər

Digər xəbərlər tapılmadı

Search not found

Qəzetimizə abunəlik

"Azərbaycan müəllimi" qəzetindən ən son xəbərləri və xüsusi təklifləri əldə etmək üçün abunə olun

2024 © "Azərbaycan müəllimi" qəzeti. Bütün müəllif hüquqları qorunur. Məlumatdan istifadə zamanı istinad mütləqdir. Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink qoyulmalıdır.