Bütün xəbərlər
4 dekabr, 09:12

Harvard Universitetinin alimləri qida rasionunda bitki və heyvan zülallarının balanslı nisbətinin ürək-damar və işemik ürək xəstəlikləri riskini azaltdığını müəyyən ediblər. Məsələn, qırmızı əti fındıqla əvəz etmək də ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır.

“Azərbaycan müəllimi” xəbər verir ki, Harvard Universitetindən olan alimlər ABŞ-də qidalanma vərdişlərinin ürək-damar xəstəlikləri (ÜDX) riskinə təsirini araşdıran bir tədqiqat aparıblar. Araşdırmanın nəticələri “American Journal of Clinical Nutrition” (AJCN) elmi jurnalında dərc edilib.

Tədqiqat zamanı komanda heyəti 30 il ərzində təxminən 203 min kişi və qadının qidalanma, həyat tərzi və ürək-damar sisteminin vəziyyətinə dair məlumatlardan istifadə edib. Tədqiqat çərçivəsində mütəxəssislər hər iştirakçının gündəlik zülal istehlakını və heyvan və bitki mənşəli qidalardan alınan zülalların payını hesablayıblar.

Araşdırma müddətində 16 min ürək-damar, o cümlədən 10 mindən çox işemik ürək xəstəliyi və 6 minə yaxın insult hadisəsi qeydə alınıb.

Məlumatların təhlili göstərib ki, bitki və heyvan zülallarının demək olar ki, bərabər nisbətdə olduğu qida rasionu ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bitki və heyvan zülallarını 1:1,3 nisbətində qəbul edən insanlar 1:4,2 nisbətində zülal qəbul edənlərlə müqayisədə ürək-damar xəstəlikləri riskini 19 faiz azaldıb və işemik ürək xəstəliyinə tutulma halları 27 faiz daha az olub.

Bundan əlavə, qırmızı və emal edilmiş ətlərin gündəlik rasionda fındıqla əvəz edilməsi, insult riskini daha da azaldıb, arterial təzyiqi normallaşdırıb və iltihab biomarkerlərini azaldıb.

Həmçinin araşdırma nəticəsində aşkar edilib ki, mütəmadi olaraq istehlak edilən mal əti ürək üçün təhlükə yaratmır.

Şərhlər

Xəbər lenti

2 iyul, 23:09

Şimali Kipr Türk Cümhuriyyətinin Prezidentinə AzTU-nun Fəxri Doktoru diplomu təqdim olunub

2 iyul, 23:06

Azərbaycanla Özbəkistan arasında imzalanmış sənədlər mübadilə edilib

2 iyul, 20:08

Bakıda Azərbaycan-Özbəkistan Ali Dövlətlərarası Şuranın ikinci iclası keçirilib

2 iyul, 18:54

Xaricdə “İbtidai sinif müəllimliyi” təhsili alanların 90 faizi imtahandan keçə bilməyib

2 iyul, 18:50

MİQ imtahanında iştirak edəcək namizədlərin NƏZƏRİNƏ!

2 iyul, 17:54

“Sertifikatlaşdırma təhsil həyatında yeni uğurlar əldə etməyə imkan yaradır” – Müəllimlərin təəssüratları

2 iyul, 17:16

"SABAH-ın məzunu 2025” tədbiri keçirilib

2 iyul, 17:15

“Gənc istedadlar” liseyinin V siniflərinə qəbul imtahanı keçirilib

2 iyul, 16:38

“Səhnəyə çıxanda özümü rahat hiss edirəm” – Ayanın uğur yolu

2 iyul, 16:10

Nazir müavini: Ölkənin gələcəyi yaradıcı gənclərin fəaliyyətinin səmərəliliyi ilə təmin olunur

2 iyul, 15:25

2024-2025-ci tədris ilində SABAH qruplarından 1421 nəfər məzun olur

2 iyul, 14:40

"Yorulsaq da, fikrimizdən dönmədik" – Maneələrə qalib gələn gənc xilasedicilər

2 iyul, 14:11

Orta ixtisas təhsilində yeni paradiqmalar

2 iyul, 13:30

Elm və Təhsil Nazirliyi vətəndaşlara müraciət etdi

2 iyul, 12:38

Sabahın hava proqnozu açıqlanıb

2 iyul, 12:27

“Avrasiya Universitetlərinin Sammiti”nin növbəti spikerlər siyahısı açıqlanıb

2 iyul, 12:22

Sağlamlıq imkanı məhdud uşaqların I sinfə qəbul şərtləri açıqlanıb

2 iyul, 12:17

“WorldSkills Azerbaijan” dəmir yolu nəqliyyatı texnologiyası üzrə yarışın qalibləri müəyyənləşib

2 iyul, 12:02

Akademik və elmi məlumatların toplanacağı mərkəzi məlumat bazası yaradılacaq

2 iyul, 12:02

Oksford Universitetinin azərbaycanlı müəllimi: Heç vaxt öz potensialınızı kiçiltməyin

Digər xəbərlər

Digər xəbərlər tapılmadı

Search not found

Qəzetimizə abunəlik

"Azərbaycan müəllimi" qəzetindən ən son xəbərləri və xüsusi təklifləri əldə etmək üçün abunə olun

2025 © "Azərbaycan müəllimi" qəzeti. Bütün müəllif hüquqları qorunur. Məlumatdan istifadə zamanı istinad mütləqdir. Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink qoyulmalıdır.